Saker att tänka på när du planerar att bygga en hemmapool

Nyss tillbaka på jobbet efter semestern? För många innebär det blandade känslor. Det är skönt att komma in i rutinerna, men samtidigt dröjer det inte länge förrän man börjar längta till ledighet igen. Allt fler villaägare gör nu slag i saken och skapar lite skön stämning i den egna trädgården och förlänger semesterkänslan med en egen pool.

Bygghemma pool

Om ni blivit sugna på att göra en investering på tomten i form av en egen bassäng eller en swim life, finns det några saker att tänka igenom. Nummer ett är förstås hur mycket plats det finns och hur ytorna är fördelade just vid ert hus. I princip ska du försöka hitta ett läge med mycket sol och i lä när du börjat fundera på att en byggahemma pool. Annat grundläggande är naturligtvis budgeten, men också markförhållandena. Beroende på storlek och modell kan det ju bli fråga om en ganska tung pjäs som ska placeras in. Ibland krävs en markutredning. Fråga konsulterna på Poolkungen och boka ett hembesök för att få koll på förutsättningarna.

Uppvärmningen

När ni börjat planera för pool och spa, har det också betydelse hur tomten ser ut. Väljer ni en ovanmarkspool som är ett billigare alternativ fungerar det mindre bra på en helt plan tomt. Man brukar gräva ner delar av den för att göra den mer tillgänglig och för att det ser trevligt ut. Ni kommer att behöva värma upp vattnet och det kan göras på olika sätt. Många tycker att värmepump är smidigt och smart, men då behöver du bygga ett förvaringsutrymme för den. Solceller är ett annat alternativ. En god isolering är förstås basen. Diskutera också olika sätt att täcka bassängen, det sparar värmekostnaden genom sin isolering.

Rent och fint

Det ska naturligtvis kännas och vara fräscht att ta ett bad i sin pool eller Swim Life. Se till att ha en bra pooltillbehör såsom en dammsugare eller poolrobot som håller botten fräsch. Somliga robotar klättrar även uppför väggarna! Många av dem signalerar eller visar när det är dags att byta filter. Du kommer också att behöva tillsätta klor, men det finns sätt att minska behovet genom uv-ljus och aktivt syre. Fråga efter enkla och tydliga mätinstrument också, under förberedelserna. Det är framförallt under våren och hösten som underhållet kräver sitt.

Våga hoppa i

Den vanligaste bassängen är 4 x 8 meter och det är lagom för de flesta. Dessutom är den hyfsat lätt att installera och få på plats. Vad kostar det att bygga pool? Många som utfört jobbet med att installera en bygghemma pool eller ett spabad på egen hand är glatt överraskade över hur pass enkelt det var. En tydlig och pedagogisk beskrivning följer med i köpet. Själva proceduren förklaras enkelt och du avgör själv vilka delar du klarar själv och vilka du vill leja bort. Eftersom många andra gjort detta före dig i vårt svenska klimat finns många erfarenheter och tips att luta sig mot. Alla modeller kommer med 20 till 35 års garanti.