Så här minskar du driftkostnaden på poolen

En pool är ett av de bästa sätten att få barnen att vara hemma och familjen att spendera mer tid tillsammans. 97% av våra kunder som skaffar pool gör det för barnens skull. Det blir mer och mer populärt att skaffa pool i Sverige, detta beror på framförallt två saker:

 • Den opålitliga svenska sommaren. Med en egen pool slipper du släpa iväg familjen till en blåsig strand för att trängas med andra människor. Sedan huttrande behöva slänga sig i en svinkall insjö för att hämta upp ungarna när det är dags att äta. Istället kan du njuta av din egna oas med 28 grader varmt vatten – perfekt för att koppla av och njuta av vardagen och sommaren med familjen.
 • Kostnaden för att värma upp och driva en modern pool är mycket mindre än vad det var för bara några år sedan. En pool i storleken 4x8 meter kostar mindre än 5000 kr per år om du följer våra råd. 


I denna artikel har vi på Poolkungen samlat fem tips som man bör tänka på innan man skaffar pool. Det bästa tillfället att säkerställa en låg driftskostnad är ju faktiskt i planeringsfasen. 

1. Isolera din pool på rätt ställe
De senaste åren har mer och mer isolerade poolstommar kommit ut på marknaden, som exempelvis Thermopool. Vi får ibland frågan om driftkostnaden minskar om man bygger med en poolstomme som har extra isolering. Det korta svaret är att minskningen är försumbar. Anledningen är att värmeförlusten via sidorna är försumbar jämfört med värmeförlusten uppåt.

Enligt en rapport från Luleå Tekniska Högskolas så är värmeförlusten via sidorna mindre än 3% av värmeförlusten som sker uppåt genom avdunstning.

 ”Under en dag uppgår således förlusterna på grund av avdunstning till 4,5 MWh. Värmeförlusten på grund av ledning genom mark uppgår till under ett dygn till ca. 0,1 MWh”

 Använd istället de pengar (och den tid) som du sparar på att istället välja exempelvis en stålstomme, till att investera i en riktigt bra pooltäckning. Poolen blir både billigare att bygga och får en lägre driftskostnad.

2. Investera i en riktigt bra pooltäckning
Ett av de bästa sätten att minska sin driftkostnad är att ha en bra pooltäckning. En riktigt bra pooltäckning minskar värmeförlusten uppåt (de 97% av värmeförlusten) samtidigt som den är enkel att ta av och på.

Det finns många olika typer av pooltäckningar:

 • Pooltak: Det något dyrare men mest funktionella alternativet är ett pooltak. Du får en bra drivhuseffekt som hjälper till att värma upp poolen, väljer du en högkvalitativ version får du samtidigt en täckning som fungerar på vintern. Ett pooltak tar tyvärr mycket plats och om du har en fin utsikt rekommenderar vi inte ett pooltak.
 • Lamelltäckning: Ett lamelltäcke har oftast fjärrkontroll och är bland det snyggaste du kan välja till din pool. En lamelltäckning är dessutom nästan lika bra på att minska värmeförlusten som ett pooltak.
 • Bar Cover: En så kallad bar cover isolerar mycket bra och samlar inte regnvatten. Royal Tec har aluminiumstänger insydda i armerad duk och rullas enkelt upp med hjälp av en markis-vev eller med en hjälpmotor.
 • Duk: Det sämsta alternativet för täckning är en duk som ligger på vattnet. Det är kanske ett billigt val men ger inte samma isolering och är jobbigt att hantera. Med hela 40 manuella stroppfästen upplever många kunder att de tröttnar och slutar fästa duken vilket gör att du tappar både säkerhet och värme.


3. Uppvärmning av poolen
Det finns flera olika sätt att värma poolen. Vi rekommenderar en värmepump speciellt utvecklad för pooler. Det är också det mest populära alternativet då 8 av 10 väljer en sådan. En inverterpump ger mest effekt per satsad krona. En inverterpump anpassar sitt varvtal, och därmed sin energiförbrukning, utefter poolens temperatur och hur mycket inverterpump behöver värma. En On/Off-värmepump går antingen för fullt eller inte alls.

En inverterpump minskar driftkostnaden med ungefär 2500 Kwh per säsong jämfört med en  On/Off-värmepump anpassad för att värma pooler. Räknat på en normal pool 4x8 och svenskt klimat sparar en inverterpump cirka 3000 kr per säsong.

Ett annat plus med inverterpumpen, utöver den låga driftkostnaden, är att den går ner i varv då poolen nått rätt temperatur och ljudnivån minskar, vilket gör det extra trevligt att vistas i och runt poolen.

Det finns inget som kan värma en pool så fort som en solfångare under en bra sommardag. Helt gratis. En dålig period däremot så får du ingen värme alls, och det är ju ofta då vi vill åt värmen.

Värmeväxlare, , som värmer poolen genom exempelvis fastighetens bergvärmepump,  var väldigt populära förr i tiden innan värmepumpar speciellt anpassade för pooler hade slagit igenom ordentligt. Eftersom dagens värmepumpar är så effektiva finns egentligen ingen anledning att skaffa värmeväxlare.

4. Minska klorbehovet
Ett väldigt populärt val nuförtiden är en s.k. UV-lampa. En UV-lampa dödar bakterier och minskar klorbehovet med upp till 80% i poolen. Inte nog med att det är bra för känsliga ögon och hy, den minskar dessutom driftkostnaden. En UV-lampa är nästan en självklarhet i en pool idag.

Ett annat alternativ är en saltklorinator. Nackdelen med saltklorinatorn är att den inte, som många tror, är klorfri. Utan en saltklorinator är egentligen en liten klorfabrik. Genom elektrolys skapas underklorsyra av det bräckta pool-vattnet av salt (natriumklorid) när poolvattnet passerar cellen. Fördelen med en saltklorinator är att den lilla klorfabriken också är en billig klorfabrik. Men om du vill ha mindre klor i din pool ska du välja UV-lampan istället.

5. Cirkulationspump
En pool förbrukar el av flera anledningar; uppvärmning och cirkulation av vattnet är de mest energikrävande. Det är viktigt att ha en tillräcklig cirkulation av vattnet eftersom det annars försämrar vattenkvaliteten vilket inte bara ökar klorbehovet utan även skötselbehovet. Vi rekommenderar att välja en cirkulationspump med variabel motorhastighet då detta är det mest energisnåla alternativet.

För att sammanfatta:

 • Välj inte en extraisolerad poolstomme som Thermopool i tron att det kommer minska driftkostnaden. Detta då värmeförlusten från sidorna endast motsvarar 3% av värmeförlusten uppåt.
 • Investera de pengar du sparar på att välja exempelvis en stålstomme istället för thermopool i en riktigt bra pooltäckning – pooltäckning har en stor effekt på din driftkostnad.
 • Välja värmepump som är speciellt anpassad för att värma pooler. Vi rekommenderar en inverter värmepump.
 • Skaffa en UV-lampa. Inte nog med en den sänker driftkostnaden den minskar även klorbehovet vilket är skönt för känsliga ögon och hy.
 • Välj en cirkulationspump med variabel motorhastighet för att minimera driftkostnaden.


Vissa av dessa alternativ kan vara dyrare i inköp, men du tjänar in den ökade investeringen under poolens livslängd i form av kraftigt minskade driftkostnader.

Vi hoppas att du har funnit denna artikel intressant. Om du funderar på att skaffa pool och vill lära dig mer rekommenderar vi dig att beställa vår kostnadsfria poolguide. I vår poolguide går vi igenom allt du behöver veta för att skaffa pool - beställ poolguiden på denna länk.